Позвънете

Публикация

Прочетете полезните ни публикации.

Високо кръвно налягане

983
Какво е високо кръвно налягане?
Кръвното налягане е налягането в артериите, което се получава, когато сърцето бие (систолично налягане) и когато сърцето е в покой (диастолно налягане). То се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg). При възрастен индивид за високо кръвно налягане (хипертония) се счита това кръвно налягане, което е по-голямо или равно на 140 mm Hg за систоличното налягане или по-голямо или равно на 90 mm за диастолното налягане Hg. 

Високото кръвно налягане директно увеличава риска от коронарна болест на сърцето (което води до инфаркт) и инсулт, особено, когато е съпроводено и с други рискови фактори. 

Високото кръвно налягане може да се появи при деца и възрастни, но е по-често срещано сред хората на възраст над 35 години. Особено често се среща при афро-американци, хора на средна възраст и по-възрастни хора, хора с наднормено тегло, хора, които често употребяват алкохол и жени, приемащи хапчета за контрол на раждаемостта. Може се счита за наследствено заболяване, но много хора със силна фамилна анамнеза за високо кръвно налягане никога не се разболяват. Хората със захарен диабет, подагра или бъбречни заболявания е по-вероятно да имат високо кръвно налягане.
Какви са симптомите на високо кръвно налягане?
Високото кръвно налягане понякога се нарича "тих убиец", тъй като обикновено протича без предупредителни признаци или симптоми. Много хора не знаят, че имат високо кръвно налягане. Ето защо е важно да проверявате редовно кръвното си налягане.
Какви здравословни проблеми са свързани с високото кръвно налягане?
Няколко потенциално сериозни здравословни проблеми се свързват с високото кръвно налягане, включително:
 • Атеросклерозата: заболяване на артериите, причинено от натрупването на плака или мастно вещество по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Хипертонията допринася за това натрупване, чрез допълнително натоварване върху стените на артериите.
 • Сърдечни заболявания: : сърдечна недостатъчност (сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв), исхемична болест на сърцето (тъканта на сърцето не получава достатъчно кръв) и хипертонична хипертрофична кардиомиопатия (уголемено сърце) - всички те са свързани с високото кръвно налягане.
 • Бъбречно заболяване: Хипертонията може да увреди кръвоносните съдове и филтри в бъбреците, бъбреците не могат да отделят отпадъците правилно.
 • Инсулт: Хипертонията може да доведе до инсулт, като допринася за процеса на атеросклероза (което може да доведе до запушване и / или съсиреци) или чрез отслабване на стените на кръвоносните съдове, което може да ги разруши.
 • Очно заболяване: Хипертонията може да увреди най-малките кръвоносни съдове в ретината.

Какво може да направите за да намалите риска?

Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате кръвното налягане в здравословни граници:

 • Редовно проверявайте кръвното си налягане.
 • Пазете здравословна диета.
 • Поддържайте здравословно тегло.
 • Бъдете физически активни.
 • Ограничете употребата на алкохол.
 • Не пушете.
 • Превенция или лечение на диабет.

БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

Получавайте първи всички новини относно промоции, нови продукти и много друга актуална информация. Абонирайте се за бюлетина ни още сега.