Позвънете

Публикация

Прочетете полезните ни публикации.

Висока телесна температура

3752
Какво е треска (повишена температура)?
Треската е един от защитните механизми на организма. Когато бактерии или вируси попадат в тялото и ни причиняват неразположение, то преминава в отбранителна позиция иимунната система се активизира. Когато това се случи, централната нервна система позволявана топлината, генерирана вътре в тялото, да се повиши. По-високататемпература увеличава обмяната на веществата и предпазва от увеличаване на патогенните агенти.
Какво е нормална температура?
"Нормалната температура" обикновено е около37°C (98,6 °F). Въпреки това, нормалната температуране е еднакваза всеки индивид. Температуратаможе да варира с възрастта и дори повреме на деня. Обикновено най-ниска ена сутринта, най-висока в следобедните часове и малко по-ниска преди лягане.
Колко точни са измерванията с термометър?
Важно е да се направи разграничение между техническата точност на самият термометър и клиничната точност при измерване на температура. Първата се определя при идеални условия, които да гарантират качеството на инструмента, като се вземат предвид съответните технически стандарти. Точност от + / - 0,1 °C може да се счита за идеална при висококачествените термометри. Потребителят не трябва да бърка техническата точност с точността при употреба. Човешката телесна температура, описана тук, която зависи от мястото и времето на измерване, е отчетена като резултат от физиологични причини, а не като резултат получен поради неизправност на термометъра.
Какво е важно при измерването на температурата?
Най-важният факт е, че резултатите от измерването на температурата винаги зависят от мястото, където е била измерена. Затова, въпреки разпространеното мнение, не съществува «нормална температура». Нещо повече, телесната температура при здрав човек винаги ще бъде различна в зависимост от това, с какво се занимава в настоящия момент и по кое време на денонощието е направено измерването. При ректалното измерване, типичната разлика на температурата е в размер 0.5°Cмежду най-високите вечерни температури и е физиологично обусловена. Температурата на тялото обикновено се повишава след физическа активност. Накратко, прави се разделяне между вътрешната температура и температурата на повърхността, когато последната се измерва на повърхността на кожата и представлява смес от температури – вътрешна температура и температура на околната среда. Вътрешната температура се измерва чрез въвеждане накрайника на термометъра в кухина на тялото, което дава измерване на температурата на слизестата тъкан.

БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

Получавайте първи всички новини относно промоции, нови продукти и много друга актуална информация. Абонирайте се за бюлетина ни още сега.