Позвънете

Публикация

Прочетете полезните ни публикации.
Как да изберем какъв термометър да закупим!?

Как да изберем какъв термометър да закупим!?

4302

Плюсове и минуси на различните измервателни устройства. Купувайте термометър от аптека или доказан търговец!

Едва ли има някой, на когото трябва да се обяснява защо се измерва температурата - отклонението от нормата е един от първите сигнали за наличието на проблеми със здравето.

Днес на пазара има изобилие от различни видове термометри: безживачни(метален флуид), електронни и инфрачервени, контактни и безконтактни, сменяеми и еднократни. И всеки си има своето предназначение, предимства и недостатъци.


Най-честите оплаквания от термометрите са: “електронните лъжат, термометърът - показва повишена температурата, а живачният отчита правилно”.Лошото е, че живачните термометри са забранени в Европейският съюз!


Но ако се ориентираме правилно в ситуацията, често се оказва, че грешки в измерването правят хората, а не устройствата. Защото, когато си купим нещо ново, не се стараем да разучим подробно инструкциите за употребата му. В тази връзка е показателно следното признание: “Ние имаме електронен термометър, но той не отчиташе правилно температурата. След това тъстът ми прочете инструкциите и тогава разбрахме как трябва да се използва”.


Повечето модели имат инструкции за използването им, когато температурата се измерва под мишницата като най-традиционна в българската практика. При това и в методите, и в начина на отчитане на резултатите ще има някои разлики, свързани с това, че в повечето страни, по традиция, температурата се измерва ректално или орално.


Въпреки това, трябва да се признае, че проблемите с точността на цифровите устройства може да са съвсем обективни. При част от термометрите може да не са настроени правилно датчиците, устройството може да е дефектно или да е било пренатоварено.


Най-използван у нас за измерване на телесната температура е максималният медицински термометър. Представлява стъклена колба с капиляри, съдържащи метален флуид със смес от индий и галий. Нарича се максимален, защото течността остава в най-високата последна точка на нагряване и не пада без тръскане.


Плюсове


- стабилна точност в измерването (допустима грешка от 0,1 градус);

- различни начини за измерване (ректално, орално или под мишницата);

- дълголетие (ако не падне на земята, друго няма какво да се разваля в него);

- лесно се дезинфекцтира (само не може да го поставяте на котлона във вряща вода);

- ниска цена.


Недостатъци


- относително лесно може да се счупи, а резултатът

- времето за измерване е дълго - около 10 минути;

- при малки деца не е желателно да се използва орално.


Електронен термометър


Електронните (цифрови) термометри измерват температурата с помощта на вградени сензори, а резултатът се появява под формата на готови цифри на дисплея. Тези уреди предлагат допълнителни функции под формата на запаметяване на определен брой измервания, звукови сигнали, сменяеми накрайници, хидроизолация и др.


В същото време, за да се измери точно температурата, електронните термометри изискват плътен контакт с повърхността на тялото. Така че, купувайки си такъв термометър, почитателите на обичайното измерване “под мишницата” може да бъдат разочаровани. Впрочем, за тях се произвеждат и електронни модели с плосък връх.


Плюсове


- безопасност: термометърът не може да се счупи, в него няма живак;

- измерването продължава 30-60 секунди (при варианта “под мишницата”- 1,5-3 минути);

- лесно четене на резултатите;

- автоматично изключване;

- почти всички модели запаметяват последното измерване (от 1 до 25);

- сменяща се скала “Целзий-Фаренхайт”;

- разнообразие от модели, включително и специални за деца, ярки цветове, под формата на различни животинки, с гъвкави нетравмиращи накрайници;

- термометрите с вградено осветление може да се използват на тъмно.


Недостатъци


- трябва да следвате точно инструкциите;

- когато температурата се измерва под мишницата, за да се получат точни резултати, измерването трябва да е значително по-продължително. Освен това, при повечето модели има точна инструкция на български език: “след сигнала, отчитащ края на измерването, трябва да изчакате още толкова минути, преди да свалите термометъра”, а това време трябва да се засича отделно, което не е съвсем удобно;

- не всички модели могат да бъдат измити и дезинфекцирани, тази възможност следва да се изясни при самото закупуване на термометъра;

- смяна на батериите може да се наложи в най-неподходящия момент.


Кога термометъра може да "излъже"


- Ако хапнем или изпием чаша чай, а след това да измерим температурата орално.

- Предварително си вземем гореща вана или студен душ.

- Използваме термометъра - зърно при плачещо бебе.

- Не придържаме достатъчно плътно до себе си максималния или електронния термометър, когато измерваме температурата под мишниците.

- Забравим да избършем потта от подмишниците.

- Измерваме температура през облеклото.

- Поставим чувствителната част на устройството неправилно.

- Не изчакаме звуковия сигнал, оповестяващ края на измерването.


Откъде да си купим термометър?


Ако максималните термометри може да си купите само от аптека, то електроният, може да закупите както от аптека , така и от специализираните магазини за медицинска техника. Там продавачите познават добре целия асортимент и може да разкажат на купувача за характеристиките на отделните модели.

Преди купуването трябва да получите максимално пълна информация за термометъра, за да решите дали той е най-подходящ лично за вас. Не разчитайте на това, че ще можете да го върнете обратно - термометрите спадат към този вид стоки, които не може да се връщат. Дефектния прибор ще ви заменят с нов след извършването на експертиза.


Инфрачервеният термометър


В темата “термометри” той се разглежда като новост. Механизъм на действие: чувствителният елемент улавя данните на инфрачервеното излъчване на обекта и ги преобразува в обичайните за нас температурни показатели.


Плюсове


- снабден е с всички допълнителни функции на електронните термометри (памет, звукови сигнали, автоматично изключване и т.н.);

- дава възможност да се измери температурата много бързо (1-2 секунди);

- сменяемите наконечници решават въпроса за хигиената и дезинфекцията;

- безконтактен модел, позволява да се измерва температурата на капризни деца и спящи болни.


Недостатъци


- често дава грешки, а при домашните модели точността може да варира до 0,3-0,5 градуса;

- трябва да бъдат използвани в точно определени точки на тялото (чело, слепоочие, уши);

- ушните модели дават неточни резултати при възпаление на средното ухо;

- неточни резултати при плачещи или крещящи деца;

- налага се периодично да се проверява точността му;

- скъп е.

БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

Получавайте първи всички новини относно промоции, нови продукти и много друга актуална информация. Абонирайте се за бюлетина ни още сега.